Főoldal Főoldal Dr. Romics László

Dr. Romics László

Dr. Romics László professzor úr régi érdi család sarjaként maga is Érden született. 1956-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. Itt szerzett orvosi diplomát 1962-ben. Ennek megszerzése után az egyetem III. számú Belgyógyászati Klinikájának munkatársa lett. Itt 1982-ig dolgozott előbb adjunktusi, majd docensi beosztásban. Ekkor lett az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet (ORFI) igazgatóhelyettese, valamint belgyógyászati osztályának vezetője. 1985-ben visszatért az egyetemre, ahol ismét a III. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozott, immár tanszékvezető egyetemi tanári beosztásban. A klinikát 2006-ig vezette. 1988-ban az egyetem rektor-helyettesévé választották, e tisztségét 1991-ig töltötte be. 1996-ban az egyetem rektora lett három éves időszakra. Közben az egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb megbízott főigazgatójává nevezték ki. 2006-ban „professor emeritus” címet kapott.

1976-ban védte meg a kandidátusi, 1994-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Klinikai I. számú Bizottságának lett tagja. Akadémiai doktori fokozatának megszerzése után egy évvel a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, 2001-ben pedig rendes tagjává választották. 2002-ben az Orvosi Tudományok Osztálya elnökhelyettese, majd 2008-ban elnöke lett. Utóbbi tisztségéből adódóan az MTA elnökségének tagja. Akadémiai tisztségei mellett a Belgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke, a Magyar Belgyógyász Társaság elnökségi tagja. Több éven keresztül vezette a Magyar Arterioszklerosis Társaságot, aminek később tiszteletbeli elnökévé választották. 2003 és 2005 között a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) elnökeként tevékenykedett. A professzor úr tagja volt több európai tudományos társaságnak is. Az „Orvosi Hetilap”, a „Magyar Belorvosi Archívum” és a „Medicus Universalis” című tudományos szakfolyóiratok szerkesztőbizottságának tagjaként jelentős szerepe volt az orvos továbbképzésben és a magyar tudományos eredmények publikálásában is.

Díjai, elismerései

Keresés

Cím, elérhetőség

2030 Érd, Felső u. 39-41.

Telefon: 06/23-365-232

Fax: 06/23-369-040

E-mail: titkarsag@erdirendelo.hu

Bejelentkezés rendelésre

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rendelés megkezdése előtt minden esetben keressék fel a kartonozót, és jelentkezzenek be a főbejáratnál, függetlenül attól, hogy van előjegyzett időpontja.